Het ontwerp

Home  /  Het ontwerp

Een belangrijk onderdeel en de start van het project is meer vierkante meters creëren door een zo groot mogelijke dakopbouw te realiseren. Eerste stap is voor ons het uitzoeken of een dakopbouw wel mag. Hiervoor is het bestemmingsplan van de gemeente een belangrijke leidraad. In onderstaande afbeelding is in het groen te zien welke woningen in het Renbaankwartier volgens het bestemmingsplan een dakopbouw mogen. Ter oriëntatie: het gebouw linksonder met het ronde dak is het Circustheater en onze woning zit in het groene horizontale blokje in de groene U-vorm linksboven.


 

dakopbouwen kaart renbaankwartier

Bestemmingsplan Renbaankwartier

 

Dus extra m2 creëren op onze woning zou moeten kunnen volgens het bestemmingsplan. De volgende stap is dan een vergunning aanvragen en daar heb je een ontwerp voor nodig en een onderzoek door een constructeur of het huis een dakopbouw wel kan dragen.

Bijzonder aan de Schipperswoning in onze wijk is dat het een beschermd stadsgezicht is. Dit betekent dat er bepaalde eisen zijn gesteld aan bijvoorbeeld het uiterlijk van de gevel, de vorm van de dakopbouw, de hoogte van het huis en de gebruikte materialen. We hebben een aantal hele slechte voorbeelden gezien in onze wijk. Zo willen wij het in ieder geval niet. Naast de eisen van de welstand vinden we het zelf ook echt belangrijk om het oude karakter van onze woning te behouden en dus iets te maken wat een cadeautje is voor de buurt.

De volgende ontwerpen zijn gemaakt en voorgelegd aan de welstand:

optie 1 dakopbouw

optie 3 dakopbouw

optie 6 dakopbouw

Voor de welstand was het belangrijk dat het ontwerp past in het straatbeeld en dat er voor het gezicht twee lagen zijn en dus geen ratjetoe van bouwlagen. Na een intensieve discussie met de welstand is tot onze grote tevredenheid het uiteindelijk de versie geworden die op de home pagina staat.